Hunajan laatu ja säilytys

Hyvän hunajan maku, tuoksu ja koostumus ovat miellyttäviä. Olemme panostaneet hunajan laatuun, joka on todettu ensiluokkaiseksi myös Suomen Mehiläishoitajain Liiton arvostelussa. Meillä on oikeus käyttää Hyvää Suomesta merkkiä kaikissa tuotteissamme.

Hunajan laatu

Hunajassa on yli kaksisataa erilaista komponenttia. Pääkomponentit ovat fruktoosi eli hedelmäsokeri ja glukoosi eli rypälesokeri sekä vesi. Lisäksi siinä on yli kaksikymmentä muuta sokeria ja entsyymejä ja hivenaineita. Purkissa oleva hunaja on mehiläishoitoketjun lopputulos ja mehiläishoitajan ammattitaidon mittari. 

Hunajaa arvioidaan ulkoisesti eli aistinvaraisesti ja sisäisesti (tekninen laatu). Asiakas ostaa hunajan ulkoisen laadun perusteella, mutta mehiläishoitaja on velvollinen pitämään huolta myös sisäisestä laadusta. Ulkoisen laadun tekijöitä ovat siisti pakkaus ja määräysten mukaiset pakkausmerkinnät, hunaja ei sisällä roskia eikä härmää eikä se ole kerrostunutta tai käynyttä. Sisäistä laatua arvioidaan laboratoriomittauksilla. Hunajan vanhenemista mitataan HMF-arvon, diastaasin sekä invertaasin mittauksilla. HMF on sokerien hajoamistuote ja diastaasi ja invertaasi ovat hunajan entsyymejä.  Hyvää Suomesta merkin käyttöoikeuden saavat hunajat, joiden HMF-arvo on alle 15. Kuluttajan, joka on kiinnostunut hunajan laadusta on syytä ostaa tällä merkillä varustettua hunajaa.

Hunaja alkaa linkoamisen jälkeen "vanheta", jolloin siinä olevat entsyymit alkavat vähitellen vähentyä. Vanhenemiseen vaikuttavat säilytysaika sekä -lämpötila. Kiteytetyn hunajan optimaalinen varastointilämpötila on + 14 astetta. Hunaja säilyy korkeatasoisena, jos sitä ei missään vaiheessa säilytetä kovin korkeassa lämpötilassa ja jos sitä on tarpeen lämmittää, se tehdään asianmukaisesti, riittävän alhaisessa lämpötilassa. Kuluttajan on syytä erottaa toisistaan kuumentaminen, mikä tuhoaa entsyymit, ja lämmittäminen. Oikein suoritettuna lämmitys ja jäähdytys ei oleellisesti heikennä hunajan laatua.

Tammirauman hunajan käsitttely ja laatu

On hienoa, että kuluttajien laatutietoisuus hunajan suhteen on kasvanut. Hunajan laatu ei ole "mutuasia" vaan sitä voidaan mitata ja arvioida. Kuluttajien on myös oikeus saada tietoa hunajan käittelyprosesseista ja mittaustuloksista, jotta he voivat tehdä ostopäätöksensä faktojen, ei mielikuvien, perusteella.

Osa Tammirauman hunajasta pakataan heti linkoamisen jälkeen juoksevana. Osa pakataan vuoden mittaan. Vuoden kuluessa pakattava hunaja lämmitetään ja jäähdytetään yhden kerran nopeasti. Hunaja kiteytetään, purkitetaan ja siirretään viileävarastoon, jonka lämpötila on noin + 14 astetta. Viileävarastosta hunaja otetaan myyntiin käytön mukaisesti. Tammirauman hunajalla ja hunajavalmisteilla on oikeus käyttää Hyvää Suomesta merkkiä.

Tammirauman hunaja arvioidaan sännöllisesti sekä ulkoisesti että sisäisesti. Viimeisimmän arvioinnin tulokset, jotka saimme helmikuussa 2016, olivat:

Asteikko 1 heikko - 5 erittäin hyvä

Pakkauksen ulkoasu 5

Hunajan ulkonäkö:

- käyminen 5

- kerrostuminen 5

- roskaisuus 5

Laboratorioanalyysit

- kosteus 16,8 (optimi 16,5-17,5 %)

- HMF mg/kg 4,3 (hyvä hunaja alle 15, enintään 40)

- Invertaasi mg 94,0 (vähintään 35) 

Kokonaisarviointi: Erittäin hyvää hunajaa 

Tuotantotiloja ja hunajan käsittelyprosessia arvioidaan myös terveystarkastuksilla, joista terveystarkastaja antaa raportin. Tammirauman tuotannon tarkastus tehtiin lokakuussa 2018 ja kaikista arvioiduista kohdista saimme parhaan arvosanan eli oivallinen.

Hunajan säilytys

Lyhytaikaisessa säilytyksessä kuluttaja säilyttää hunajansa kuivassa ja huoneen lämmössäJotkut hunajavalmisteet kuten esim. Tammirauman Hunaja & Tyrni ja Hunaja & Sitruuna kannattaa säilyttää viileässä. Ne säilyvät myös huoneen lämmössä, mutta koska niihin on lisätty mehua, säilyy niiden rakenne miellyttävämpänä viileässä. 

Juoksevaa hunajaa voi myös pakastaa. Siitä lisää alla.

Juokseva hunaja

Hunaja on juoksevaa heti linkouksen jälkeen. Se säilyy juoksevana vain muutaman viikon, jonka jälkeen se alkaa kiteytyä. Itsellään kiteytynyt hunaja on karheaa ja sitä on vaikea saada ulos vaikkapa hunajapullosta. Jos käyttää hankkimansa juoksevan hunajan kovin hitaasti, kannattaa se pakastaa sopivan käytön mukaisiin purkkeihin ennen kuin se on alkanut kiteytyä. Pakastamiseen sopivat sekä lasi- että muovitölkit. Sulattamisen jälkeen hunaja on taas juoksevaa. Tällä tavoin juoksevaa hunajaa on aina saatavissa kotoa.

Kiteytetty hunaja

Hunajan yleinen kauppalaatu on kiteytetty hunaja. Tuottaja kiteyttää hunajan, jolloin se säilyy huoneen lämmössä voimaisen pehmeänä ja helppokäyttöisenä. Kiteytys tarkoittaa sitä, että hunajaan lisätään pieni määrä hyvin hienoksi vaivattua hunajaa, jolloin hunajan kiteet alkavat toteuttaa tätä hienokiteistä mallia.  

Perinteinen hunaja tai lohkeava hunaja

Mikäli hunaja on kiteytynyt itsellään siitä tulee melko kovaa ja karheaa. Kun kaupassa myydään tällaista hunajaa, pitää tölkissä lukea Perinteinen hunaja tai Lohkeava hunaja. Tästä kuluttaja tietää, että hunajaa ei ole kiteytetty, vaan se on pakattu suoraan juoksevana tölkkeihin ja annettu kiteytyä itsellään.