Hunaja ruuassa

Hunajaiset uuniomenat - sesongin paras herkku!

 

Mistä alkaisin hunajaisen kokkailun

Liikkeelle voi lähteä siitä, että työpöydällä on helposti saatavilla puristepullossa juoksevaa hunajaa. Sitä voi käyttää melkein mihin tahansa. Hunajan käyttö kannattaa aloittaa yksinkertaisista ja helpoista tavoista, joissa hunajan perhmeä ja hienostunut maku pääsee sellaisenaan oikeuksiinsa. Hunajalla voi korvata esim. sokerin tai erilaiset jälkiruokakastikkeet.

Hunaja kruunaa jälkiruuat

  • Uuniomenat ovat sesongin herkku. Hunajalla maustettuna luksusta. Kuori ja pilko 4 omenaa vuokaan. Purista puolikkaan sitruunan mehu ja kierros hunajaa. Sulata 50 g margariinia tai voita ja lisää siihen 1 tl kanelia, 2 rkl hunajaa ja 3 rkl kauraryynejä. Kaada omenien päälle. Paista 200 asteessa 25-30 min. Laita vähän jäähtyneenä annosmaljoihin ja vispaa päälle kermaa ja mascarponejuustoa, joka on makeutettu hunajalla. Kruunaa ripauksella kanelia.
  • Kennohunaja on hunajaa aidoimmillaan. Se on leikattu suoraan hunajakennosta. Leikkaa annospaloja terävällä veisellä ja pane niihin coktailtikku. Kennohunaja sopii vahvan, kovan juuston esim. manchegon kanssa tarjottavaksi ja viereen vielä pähkinöitä. 
  • Hunajainen kotijäätelö ilman jäätelökonetta. Vispaa 5 dl kermaa vaahdoksi. Lisää siihen tölkki kondensoitua maitoa (kaupan säilykehyllystä). Lisää joukkoon 0,5 dl Tammirauman Hunaja & Tyrni - jälkiruokakastiketta. Pilko vielä joukkoon tyrninmarjoja, jos sinulla on.  Kaada muovikulhoon ja laita pakastimeen yön yli. Valele kulho lämpimällä vedellä ja kumoa jäätelö tarjoiluastiaan. Tarjoile Hunaja & Tyrni jälkiruokakastikkeen kanssa ja koristele marjoilla ja mintunlehdillä.
  • Hunaja & Sitruuna pasha. Sekoita 250 g tölkki rahkaa, 2 tl vaniljasokeria, 1 tl raastettua luomusitruunan kuorta, 2 tl sitruunamehua, n. 1/2 dl Hunaja & Sitruuna -valmistetta, vajaa dl rusinoita ja rouhittuja pähkinöitä ja manteleita. Lisää 2 dl vaahdotettua kermaa. Kaada suodatinpussilla vuorattuun kahvisuodattimeen ja anna valua yön yli jääkaapissa. koristele tarjolle pantaessa esim. sitruunamelissan lehdillä.
  • Korvaa juustokakun keksimurupohjan rasva esim. Hunaja & Sitruuna tai Hunaja & Tyrni  -valmisteella. Ne tiivistävät ja maustavat keksipohjan miellyttäväksi. Täytteen voit makeuttaa Hunaja & Tyrni - tai Hunaja & Sitruuna valmisteella.
  • Mausta pannacotta Hunaja & Tyrni - tai Hunaja & Sitruuna -valmisteella ja koristele tyrninmarjoilla tai sitruunamelissan lehdillä.
  • Valkosuklaamousse (140 g sulatettua valkosuklaata, 1 dl smetanaa, 2 dl kermavaahtoa sekoitetaan, päälle mustikoita, vadelmia ja hunajaa

Muita hunajaisia ideoita

  • Turkkilainen jugurtti ja päälle aimo annos juoksevaa hunajaa.
  • Räiskäleet tai jäätelö, sesongin marjat ja hunaja
  • Vilukissan hunaja-viinimarjaglögi lämmittää syksyn viimoissa. (1 l herukka- tai muuta makeuttamatonta mehua, 3 rkl hunajaa, 1-2 kanelitankoa, 10 neilikkaa, tähtianista, kiehauta mehu ja mausteet noin 10 min. siivilöi, lisää hunaja hieman jäähtyneeseen glögiin, nauti rusinoiden ja mantelien kera)
  • Mustikka-banaani-hunaja smoothie kahdelle(sekoita sauvasekoittimella 2 banaania, 1 dl mustikoita, luonnonjugurttia,  reippaasti juoksevaa hunajaa
  • Salaatinkastike oliiviöljystä, sitruunamehusta, mustapippurista, suolasta ja hunajasta.
  • Uunijuurekset, jotka ennen uunia marinoit hetken yrteillä, mustapippurilla, suolalla ja hunajalla maustetussa öljyssä. 
  • Rapea maalaisleipä, valkohomejuusto (esim. Kolatun), mansikkaa ja päälle Tammirauman HUNAJA & SITRUUNA -valmistetta. 

Jatka näillä:

Kun hunajasta on tullut osa kokkailuasi voit tutustua lukemattomiin upeisiin "matti meikäläisten" tai huippukokkien resepteihin, joita löydät vaikkapa  Mari Koistisen kirjasta HUNAJA, Luonnon oma makeuttaja (Paasilinna 2015) tai Suomen Mehiläishoitajain Liiton sivuilta.

Hunaja on mauste, joka pehmentää ja antaa  ruuallesi täyteläisen mauan

Kun vertaat valkoisella sokerilla makeutettua teetä hunajateehen huomaat, että hunajatee on täyteläisempää ja pehmeämmän makuista. Monissa ruuissa, joissa on happoa esim. sitruunaa tai etikkaa, hunaja tasapainottaa maut. Moni ruoka koetaan maukkaaksi, kun siinä on suolaa, happoa ja makeutta. Hunaja on täydellistä tähän tarkoitukseen.  

Hunajaa tarvitset makeutukseen vähemmän kuin sokeria

Hunajalla voit korvata sokerin joko osittain tai kokonaan. Hunajan etu on, että se makeuttaa kahdella kolmasosalla sokerin määrästä. Hunaja on kosteaa, joten sitä käytettäessäsi nesteen määrää kannattaa hieman vähentää.

Säilytä hunaja huoneenlämmössä tai pakasta se

Hunaja säilyy alle 20 asteen lämpötilassa useita vuosia hyvänä. Hunajapurkista näet parasta ennen päivämäärän, mutta hunaja säilyy usein hyvänä pidempäänkin. Juokseva hunaja säilyy juoksevana muutaman viikon, jonka jälkeen se alkaa kiteytyä. Silloin voit lämmittää sen vesihauteessa. Kätevä tapa on pakastaa juokseva hunaja joko muovi- tai lasitölkissä. Sulatuksen jälkeen se on taas juoksevaa.

Säilytä Tammirauman Hunaja & Tyrni - ja Hunaja & Sitruuna -valmisteet viileässä

Näille hunajavalmisteille soveltuu parhaiten viileä säilytys. Niiden koostumus pysyy viileässä miellyttävän pehmeänä ja helppokäyttöisenä.

Hunaja on kuin viini

Hunajan maku, väri, tuoksu ja rakenne vaihtelee niiden kasvien mukaan, joista mesi on kerätty. On monikukkahunajaa ja erilaisia lajihunajia, joiden hunaja on peräisin yhdestä kasvista, vaikkapa lakasta, apilasta, kanervasta jne. Tuottajan osuus hunajan käsittelyssä on tärkeä. Kiteytyn hunajan tulee olla hyvin hienokiteistä, kielellä ei saa tuntua karheutta. Jotkut taas haluavat hunajansa luonnostaan kiteytyneenä, kovana ja karheana. Silloin sitä kutsutaan perinteiseksi hunajaksi.

Lisäksi markkinoilla on monenlaisia hunajavalmisteita, jolloin hunajaan on lisätty erilaisia makuja, kuten anista, chiliä, konjakkia jne. Tammirauman Hunaja&Tyrni on hunajavalmiste, jossa kiteytettyyn hunajaan on lisätty kylmäpuristettu tyrnimehu. Hunajaan lisäämämme aineosat eivät ole esansseja vaan aitoja luonnontuotteita.