Hunajasta hyvinvointia

Lämmin juoma hunajalla maustettuna sopii talveen - kokeile isoäidin mehua tai kaakaota!

Hunaja voi helpottaa yli yksivuotiaiden lasten yskän oireita

Duodecimin laatimissa käypä hoito -ohjeissa todetaan, että hunaja voi helpottaa yli yksivuotiaiden lasten akuuttia öistä yskää. Ohjeissa neuvotaan ottamaan 1-2 teelusikallista hunajaa puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Ohjeissa todetaan, että teollisista yskänlääkkeistä ei ole todettu olevan hyötyä lapsille vaan niistä voi olla jopa haittaa.

Kun flunssa iskee - kokeile inkivääri-hunajajuomaa

Lämpimän mustaherukka-hunajamehun vaikutus on monelle tuttua. Lämmin mehu helpottaa tukkoista oloa. Flunssajuomia voi varioida monin tavoin. Voit esim. kiehauttaa pienen palan inkivääriä siivuina puolessa litrassa vettä. Hauduta noin 20 minuuttia ja jäähdytä sopivan lämpöiseksi. Lisää sitruunamehua ja reilu annos hunajaa.  

Hunajainen urheilujuoma

Hunajan sisältää sekä nopeasti imeytyvää glukoosia että hitaasti pilkkoutuvaa fruktoosia. Hunaja onkin erinomainen raaka-aine urheilijan ruokavaliossa. Mikäli liikuntasuorituksen aikana energiavajauksesta tai verensokerin laskusta on pelkoa, tarjoaa hunajainen urheilujuoma luonnollisen ja halvan lisäenergian.

  • Kiehauta 9 dl vettä, jäähdytä se ja lisää 2 reilua ruokalusikallista hunajaa, 0,3 dl sitruunamehua, 1/4 tl suolaa. Juoma maistuu parhaalta kylmänä. Pane juomapulloon ja ota mukaan lenkille.

 Hunaja haavojen hoidossa - kokeile pieniin palovammoihin

Vanha kansa on hoitanut haavoja hunajalla. Hunajalla on antibakteerisia ominaisuuksia ja se imee myös nestettä. Lääketeollisuus tuottaakin tällä hetkellä erilaisia hunajapohjaisia haavanhoitovalmisteita ja huuliherpesvoiteita. Voit kokeilla hunajaa myös pieniin palovammoihin. Sivele hunajaa vamman päälle ja peitä se puhtaalla sideharsolla tai laastarilla.